Трішки з історії

      Ім'я місту Миколаєву було надано 27 серпня 1789 р. в пам'ять про взяття в 1788 році російськими військами турецької фортеці Очаків у день святого Миколая, покровителя моряків.
   І відразу місту судилося стати великим промисловим центром і центром суднобудування. Вже через 9 місяців був спущений на воду чудовий корабель «Святий Миколай», а місце його споруди - Адміралтейство прийнято називати місцем заснування міста.
       Будувалось місто за чітким планом - з прямими вулицями і кварталами, складеним російським архітектором Іваном Старовим, сьогоднішні рівні, як стріла вулиці, чіткі квадрати кварталів в історичному центрі міста - це втілений у життя план талановитого архітектора, який увійшов в історію Миколаєва, яку продовжили наші сучасники. Близько ста років у Миколаєві була штаб-квартира Чорноморського флоту. Тут побували великі адмірали і флотоводці: Ушаков, Нахімов, Корнілов, Беллінсгаузен, Лазарєв. Саме Ушаков привіз до Миколаєва акації, що стали нині символом міста.
    Йшли роки, вітрильний флот застарівав і відходив в історію. Йому на зміну прийшли кораблі з паровими двигунами. У Миколаєві стали будуватися нові верфі, зводилися промислові підприємства. Місто розширювало межі - до складу міста включались ближні селища, що дозволяло залучити в місто більшу кількість робочої сили і розвивати Миколаїв як великий промисловий центр. Двадцять перше століття для Миколаєва, як і для всієї України, відкрило нову сторінку в житті та історії. Це становлення міста в умовах незалежної України, орієнтування заводів на європейські замовлення, розвиток малого і середнього бізнесу.
   Але нажаль для нашого міста настали тяжкі дні, відтоді, як відбулося повномаштабне вторгнення військ рф, наше місто руйнуєть від карет. Ми иочно знаємо Перемога блізько і ми відбудуємо місте, яке стане ще кращім. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу