10 грудня – Міжнародний день прав людини

Напередодні Міжнародного дня прав людини, учні 8-х та 9-го класів підвели підсумки Міжнародної акції "16 днів проти насильства".

10 грудня в світі відзначається Міжнародний день прав людини, що був засноване на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у 1950 році. Крім того, в Україні  щороку на честь проголошення у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини проводиться Всеукраїнський тиждень права, який має на меті запровадження високих правових стандартів, підвищення рівня правової освіти та правової культури громадян на шляху створення сильної демократичної та правової держави.

Права людини є найважливішим питанням внутрішньої та зовнішньої політики всіх світових держав. Забезпечення прав і свобод людини, їх практична реалізація є критерієм, за яким оцінюється рівень демократичного розвитку будь-якої держави і суспільства в цілому.

Права людини – це соціальна спроможність людини вільно діяти, самостійно обирати вид та міру своєї поведінки з метою задоволення своїх різнобічних матеріальних та духовних потреб шляхом користування певними соціальними благами в межах, визначених законодавчими актами .


  Тридцять років тому світові лідери взяли на себе історичне зобов’язання щодо дітей у світі, прийнявши Конвенцію ООН про права дитини – міжнародну угоду про дитинство.

Ця Конвенція була ратифікована найбільшою кількістю країн з-поміж усіх міжнародних договорів про права людини в історії. Вона допомогла змінити на краще життя дітей у всьому світі.

Але й досі не всі діти можуть насолоджуватись повноцінним дитинством. У багатьох дітей дитинство закінчується передчасно.

КОНВЕНЦІЯ ПРО ПРАВА ДИТИНИ (СТИСЛИЙ ВИКЛАД)

https://www.coe.int/uk/web/compass/convention-on-the-rights-of-the-child

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу