Щиро вітаємо зі святом Масляної, Масниці, з нашим українським Колодієм! 

Бажаємо вдосталь наїстися солодких вареників та млинців!

Пам’ятаймо та поважаймо прадідівські українські 

традиції та цінуймо українське!

Сьогодня 11 березня для учнів 4А та 2А класів проводився урок Народознаства, так як з 8 по 14 березня  святкують Масницю (сучасна Масляна), яка починається за тиждень до Великого посту Великодня. 

 Масниця - це старовинне свято, що знаменує зустріч зими з весною, початок нового життєвого циклу, відродження життєвих сил природи та й усього живого на землі та підготовує нас до Великого посту. 

В Україні назву «Масниця» маємо від слова «масний», тобто такий, що містить багато жиру, масла та мова йде про те, що останній тиждень маємо можливість їсти жирні страви. Сім днів поспіль дозволено їсти масло, яйця та молочні продукти, але не м’ясо (риба дозволена).  Оскільки це було останнє гуляння перед найсуворішим постом — справляли його гучно, весело та смачно, влаштовували великі ярмарки з музикою, піснями та найрізноманітнішими розвагами.

Наші предки відзначали свято Колодія – одне з праслов’янських свят, яке сягає  доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи. 

Також був проведен майстер-клас вчителем праці Гордієнко Тетяною Миколаївною, з виготовлення ляльки-мотанки. 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу