День Європи  - 15 травня

(третя субота травня)

      День Європи відзначається в Україні щорічно в третю суботу травня, починаючи з 2003 року. Свято встановлене указом президента Леоніда Кучми з урахуванням стратегічного курсу України на зближення з країнами Європейського Союзу та подальше вступ в ЄС.

      Традиційно з нагоди Дня Європи на центральних площах Києва і великих міст країни (Харкова, Одеси, Запоріжжя та ін.) Організовуються і проводяться святкові заходи, презентації історії і культури країн Європи, концерти популярної музики за участю українських та європейських виконавців.

      У столиці щорічно на День Європи відкривається "Європейське містечко", в якому посольства країн ЄС і українські громадські організації поширюють інформацію про Євросоюз. Тут же можна покуштувати традиційні страви, взяти участь в тематичних конкурсах і т.п.

      Австрійський павільйон в "Європейському містечку" приваблює відвідувачів завдяки відомому "Віденському кафе" в поєднанні з австрійською музикою і культурою, Бельгія організовує мовні уроки і пропонує скуштувати прославленого бельгійського пива, Великобританія розповідає про свої традиція, культурі і пропонує взяти участь в майстер-класах по шотландському танцю під справжню волинку, Данія пропонує зануритися в світ дитинства і згадати казки Ганса Христіана Андерсена, Греція вчить всіх бажаючих грецького алфавіту, Естонія пропонує гостям туристичні брошури, Ірландія дає можливість послухати традиційну ірландську музику і насолодитися відомими ірландськими напоями "Гіннес", "Джеймсон "і" Бейліс ", Італія показує лялькові театральні вистави і т.д.

      В Європі теж є свято з аналогічною назвою, який відзначають 9 травня. У цей день в 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об'єднання післявоєнних європейських держав для їхнього розвитку і процвітання в майбутньому мова.       

                                       




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу