8 травня – День пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями Другої світової війни

9 травня – День Перемоги над нацизмом

      День пам'яті та примирення – пам'ятний день в Україні, що відзначається з 2015 року 8 травня. Це добра нагоди зробити справу спільно з цивілізованою Європою.
      Відповідно до Указу Президента України від 24.03.2015 № 169/2015 в Україні щорічно 8 травня відзначається День пам’яті та примирення.

   8 травня 1945, у передмісті Берліна, зайнятому радянськими військами, був підписаний акт про беззастережну капітуляцію гітлерівської армії. Документ за дорученням Сталіна підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії та Франції.

       8 травня – День примирення, встановлений для «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих», які віддали своє життя за право вільно жити на своїй землі. Вшановувати у цей день будуть воїнів, "жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни".

     Пам’ятаймо, що перемога далася надзвичайно високою ціною. Згадуймо тих, перед ким ми в безкінечному боргу за наше життя, схиляймо голови перед полеглими на полях битви, вшановуймо тих, хто, жертвуючи собою, врятував землю від фашистського поневолення, подарував нам мир і свободу.

      А також пам’ятаємо, яким страшним лихом в історії людства була Друга світова війна. День пам’яті та примирення дає кожному з нас можливість оцінити внесок українського народу в перебіг і завершення Другої світової війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.


Презентація для перегляду


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу